arrow_back
 

Lliurament I Premio el millor article publicat a la REIS

El CIS lliura el I Premi REIS a un article sobre la complexitat de mesurar el racisme a partir d'enquestes

Foto 1. Acte del lliurament del premi. Clicar per ampliar la foto Foto 2. Acte del lliurament del premi. Clicar per ampliar la foto Foto 3. Acte del lliurament del premi. Clicar per ampliar la foto Foto 4. Acte del lliurament del premi. Clicar per ampliar la foto

La presidenta del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), Belén Barreiro Pérez-Pardo, ha presidit l'acte de lliurament del I Premi al millor article publicat a la Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS), concedit a M. Ángeles Cea d'Ancona, pel seu article "La compleja detección del racismo y la xenofobia a través de encuesta. Un paso adelante en su medición", publicat l'any passat, al núm. 125 de l'esmentada revista.

Durant la celebració de l'acte, que va tenir lloc el 15 d'abril, al Centro de Estudios Políticos i Constitucionales (CEPC), Belén Barreiro va destacar que la creació d'aquest premi reflecteix el grau de maduresa i prestigi assolit per la REIS, una de les revistes espanyoles amb més rellevància científica del nostre país, en l'àmbit de les ciències socials. A continuació, Clara Riba Romeva, directora del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, va subratllar les principals qualitats de l'article i la idoneïtat de concedir aquest primer guardó de la REIS a una investigació que avalua l'efectivitat dels indicadors tradicionals de mesurament de xenofòbia en les enquestes del CIS.

 

Per la seva part, M. Ángeles Cea d'Ancona, doctora en Sociologia i professora de Metodologia de la Investigació de la Universitat Complutense, en la seva intervenció, va parlar dels principals aspectes de la seva investigació i va destacar els errors que es poden cometre a l'hora de tractar de mesurar els fenòmens de racisme i xenofòbia mitjançant enquesta.

L'article premiat avalua l'efectivitat d'indicadors tradicionals en les enquestes del CIS, i els compara amb d'altres ja aplicats a l'Enquesta Social Europea de 2002-2003, i que tenen més efectivitat en el mesurament del rebuig de la immigració, sobretot a causa del format de pregunta que adopten al qüestionari.

Després de la lectura de l'acta de concessió del premi per part de la secretària del jurat i directora del Departament de Publicacions i Foment de la Investigació del CIS, Paloma Aguilar Fernández, es va procedir al lliurament del diploma acreditatiu del guardó.

La REIS

La Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS) és una part fonamental de l'activitat editorial del CIS i, tant per la seva trajectòria històrica com per l'alt nivell de qualitat exigit a les contribucions, s'ha convertit en una publicació de referència per a qualsevol estudiós o investigador de les ciències socials. Precisament, el grau de maduresa i prestigi assolit han propiciat la creació d'aquest premi, amb el qual s'obre la possibilitat d'obtenir reconeixement públic a investigadors amb una trajectòria acadèmica menys dilatada que la dels candidats que opten al Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política.

Aquest premi, dotat amb 2.500 euros i atorgat per primera vegada el gener de 2010, pretén distingir especialment els treballs amb més originalitat, rellevància i qualitat metodològica publicats anualment a la revista, i , alhora, proporciona un estímul als seus autors i els ajuda a difondre la seva activitat investigadora a la comunitat científica nacional i internacional, i a augmentar la visibilitat de la seva tasca en l'àmbit de les ciències socials.

El Jurat, presidit per Belén Barreiro Pérez-Pardo, presidenta del CIS, ha estat integrat pels membres del Consell Editorial de la revista:

 • Enriqueta Aragonés Alabart,
 • Pau Baizán Muñoz,
 • Joaquín Brugué Torruella,
 • Lorenzo Cachón Rodríguez,
 • Miguel Caínzos López,
 • Julio Carabaña Morales,
 • Teresa Castro Martín,
 • Margarita Delgado Pérez,
 • Juan Díez Medrano,
 • Joan Font Fábregas,
 • Rodolfo Gutiérrez Palacios,
 • Antonio Izquierdo Escribano,
 • José María Maravall Herrero,
 • José Antonio Noguera Ferrer,
 • Javier G. Polavieja Perera,
 • Clara Riba i Romeva, y
 • Mariano Torcal Loriente,

i hi actua com a secretària del jurat Paloma Aguilar Fernández, directora del Departament de Publicacions i Foment de la Investigació del CIS.