A maioría dos españois van de vacacións unha ou dúas semanas
Madrid, 18 setembro 2023
Noticia
Imagen de Unsplash. Autora: Sandra Wei.
- Os españois prefiren o turismo de sol e praia, seguido do turismo cultural e de contacto coa natureza.
- A gastronomía española está considerada unha das mellores do mundo
- A paella é vista como o prato máis representativo
Madrid, 15 de setembro de 2023. O CIS realizou este verán unha ampla enquisa sobre turismo e gastronomía, na que se pregunta aos españois sobre os seus hábitos vacacionais e as súas preferencias á hora de comer e cociñar. A maioría adoita ir de vacacións de verán entre unha e dúas semanas (32,2%), seguida dos que só van unha semana (26,2%).
Vacacións de sol e praia
Ao ir de vacacións, a maioría utiliza Internet para organizar os seus días libres (61,4%), fronte ao 14,9% que acode ás axencias de viaxes. Máis da metade prefire o turismo de sol e praia (51,5%), seguido do turismo cultural (45,9%) e do turismo en contacto coa natureza (37,7%). En canto ao tipo de aloxamento ao viaxar, a opción preferida para o 45,8% é un hotel ou aparthotel, fronte ao 14,3% que aluga unha vivenda. O 13% vai a unha segunda residencia.
Á hora de gozar de servizos turísticos e gastronómicos, o 47,4% afirma que ten en conta as valoracións e opinións doutros usuarios nas redes sociais e plataformas dixitais. A gastronomía española entre as mellores do mundo O 95,8% dos enquisados considera que a gastronomía española está entre as tres ou catro mellores do mundo. E preguntado cal é a mellor gastronomía do mundo: para o 95,6% é española, seguida da italiana (72,5%) e francesa (46,6%).
Saídas para xantar ou cear en restaurantes de vacacións
O 33,3% dos enquisados adoita xantar ou cear nun restaurante máis de tres veces ao mes, sendo os mozos de entre 25 e 34 anos os que máis o fan (51,4%), seguidos dos que teñen entre 18 e 24 anos. (40,5). Un terzo dos españois (32,9%) vai dúas ou tres veces ao mes. No que respecta ao gasto por persoa cada vez que acode a un restaurante, a maioría (56,3%) gasta entre 15 e 30 euros. E un 26,3% de 31 a 50 euros.
Durante as vacacións hai máis xantares ou ceas nos restaurantes. Paella, tortilla de patacas e xamón ibérico A paella está considerada como o prato “máis típico e representativo” da gastronomía española (71,8%), seguida da tortilla de patacas (59,4%), coa terceira posición do xamón ibérico (39,3%). Porén, para a poboación de entre 18 e 34 anos, o prato “máis típico e representativo” é a tortilla de patacas, seguida da paella e do xamón ibérico.
Pouco cocido e con cebola
Para o 70,4% dos enquisados, a tortilla de patacas debería facerse con cebola, fronte ao 20,9% que pensa que debería facerse sen cebola. No que se refire á discusión de se debe ser "ben cocido ou raro", a opción dunha tortilla rara gaña cun 53,9%, fronte ao 26,9% que a prefire moi ben feita.
Os enquisados responden case por unanimidade sobre o uso do aceite de oliva á hora de cociñar (98%), asegurando que é o aceite que se debe empregar preferentemente. O 85,8% dos españois prefire os guisos aos fritos (8,9%). O gusto pola carne ou o peixe é máis uniforme, un 44,2% prefire a carne fronte a un 40,8% o peixe.
Estes e outros datos recóllense na enquisa de turismo e gastronomía que se realizou do 31 de xullo ao 11 de agosto cunha mostra de 4.538 entrevistas.
Esta información puede ser usada en parte o en su integridad sin necesidad de citar fuentes.
C/ Montalbán, 8
28014 Madrid
Email: comunicacion@cis.es
Tlf.: 91.580.76.25
Fax: 91.531.81.31